Τα παιδιά με κινητικά ελλείματα δεν συγκρίνουν τους εαυτούς τους με τους νευροτυπικούς συνομηλίκους τους. Η εξωστρέφειά τους, η θετική τους σκέψη, η δύναμη και η προσαρμοστικότητά τους είναι τα χαρακτηριστικά που με ενέπνευσαν να ακολουθήσω το επάγγελμα του παιδιατρικού φυσικοθεραπευτή, αλλά και αυτά που συνεχίζουν να με παρακινούν κάθε μέρα. Η βασική μου επιθυμία ως φυσικοθεραπεύτρια είναι να χρησιμοποιώ γνώσεις και τεχνικές απλά για να βοηθώ τα παιδιά να είναι παιδιά.
Ο ρόλος
του παιδιατρικού φυσικοθεραπευτή
και η μέθοδος που ακολουθώ
Ένας ισορροπημένος συνδυασμός από προσόντα και αξίες, ως επακόλουθα της εκπαίδευσης και της παιδείας, είναι αναγκαίος για να θεωρείται κάποιος επιτυχημένος παιδιατρικός φυσικοθεραπευτής. Το κλειδί, όμως, που βοηθά να ξεπεραστούν οι θεραπευτικές δυσκολίες είναι η εμπιστοσύνη. Εμπιστοσύνη ανάμεσα στους γονείς και φροντιστές, στα ίδια τα παιδιά και το θεραπευτή. Διδάσκοντας κινητικές δεξιότητες σε ένα βρέφος ή ένα παιδί, απαιτούνται χειρισμοί και διευκολύνσεις. Η καλύτερη αλληλεπίδραση στηρίζεται στην εμπιστοσύνη και από εκεί και πάνω οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.
Η συνεχής αξιολόγηση και ο καθορισμός των θεραπευτικών στόχων, αποτελούν τα πιο σημαντικά και τα πιο ενδιαφέροντα μέρη της δουλειάς μου. Οι στόχοι για κάθε παιδί είναι διαφορετικοί, μοναδικοί. Ο καθορισμός των στόχων απαιτεί διασύνδεση και συνεργασία με διαφορετικούς επιστημονικούς και κοινωνικούς κλάδους, με γονείς και φροντιστές, με επαγγελματίες υγείας και εκπαιδευτικούς και ορισμένες φορές και με άλλους θεραπευτές, λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρωτίστως τα παιδιά.
Κάθε παιδί κινητοποιείται από διαφορετικά κίνητρα. Τα κίνητρα, όμως, μπορεί να αλλάζουν από μήνα σε μήνα, ανάμεσα στις συνεδρίες και με βάση τις απαιτήσεις και την εξέλιξη του παιδιού. Η εντόπισή τους αποτελεί μια συνεχόμενη και δημιουργική προσέγγιση από την πλευρά μου, με κύρια επιδίωξη τη συμμετοχή τόσο του γονιού και φροντιστή όσο και του παιδιού, ενεργά στη θεραπεία.
Αρθογραφία & συχνές ερωτήσεις για την παιδιατρική φυσικοθεραπεία
Χρειάζεται το παιδί μου φυσικοθεραπεία; Τι είναι η νευροεξελικτική αγωγή; Πόσο διάστημα θα χρειαστεί να κάνω φυσικοθεραπεία και με τι συχνότητα; Γιατί να επιλέξω τις κατ’ οίκων θεραπείες; Είναι λογικό και θεμιτό να έχετε απορίες. Μπορείτε να βρείτε απαντήσεις σε αυτές και άλλες ερωτήσεις στο blog μου καθώς και στην ειδική σελίδα με τις συχνές ερωτήσεις. Φυσικά μπορείτε να επικοινωνήσετε απευθείας μαζί μου να μιλήσουμε και να λύσω όλες τις απορίες σας.